zondag 16 november 2014
Lien Van de Kelder in Flikken Maastricht, Nymphomaniac: Vol. II, Heer en Meester en The Spiral @ Belgische Babes Movies
Lien Van de Kelder in Nederlandse top series Heer en Meester en Flikken Maastricht
Vlaamse actrice Lien Van de Kelder in Nederlandse top serie Heer en Meester: Het Schotse Stuk
Heer en Meester is een misdaadserie bij omroep MAX. De hoofdrol in Heer en Meester is voor Daan Schuurmans. De serie Heer en Meester gaat over Valentijn, zijn motto is ’het is elke dag Valentijnsdag’ en Suze, zij is een knappe officier van justitie. Suze (Sytske van der Ster) gebruikt Valentijn om informatie te verkrijgen en tijdens zijn zoektocht naar info gebeurt er iets wat hij dan weer probeert op te lossen.
Kort voor de première van het toneelstuk MacBeth krijgt de leidster van de toneelgroep zoutzuur in haar gezicht gegooid.
Deze uitzending van het programma Heer en Meester met de titel Het Schotse Stuk en Lien Van de Kelder in een gast en hoofdrol werd uitgezonden op zaterdag 8 maart 2014 door MAX.
Lien Van de Kelder gaat voluit voor internationale carrière
De zwangere Lien Van de Kelder gaat voluit voor een internationale carrière als actrice. "Er zijn projecten hangende, ook internationaal, waarover ik nog niet veel kan zeggen. Je zult er na de zomer wel van horen", vertelt de actrice aan 'Het Nieuwsblad'. Ook werd de reeks The Spiral, waarin Van de Kelder een hoofdrol vertolkt, genomineerd voor een Emmy Award. "Er komt waarschijnlijk een tweede reeks van The Spiral", laat ze weten. "Onlangs deed ik auditie voor een HBO-reeks, maar heel Europa heeft auditie gedaan voor die rol, dus ik ben me bewust van mijn bescheiden kans". Verhuizen naar Hollywood schrikt Van de Kelder allicht niet af. "Ik ben altijd een globetrotter geweest, ik heb ook een jaar in Zuid-Frankrijk gewoond. Maar voorlopig is dat niet aan de orde, laten we realistisch blijven. Ik woon ook heel graag hier."
Het lukte Lien Van de Kelder in ieder geval om door te breken in Nederland, met grote gast optredens in de NPO1(voorheen Nederland 1) top series Heer & Meester en Flikken Maastricht. In Flikken Maastricht komt er interessant, sexy en knap bezoek uit Italië. Het gaat om rechercheur Sophia Arletti, een grote gastrol door Lien Van de Kelder, die hem om assistentie vraagt bij een belangrijk onderzoek naar praktijken van de maffia. De rol van de Vlaams-Italiaanse speurneus wordt dus gespeeld door de Vlaamse Lien Van de Kelder. Zij is geen onbekend gezicht in politieseries. Zo was ze vier jaar lang te zien in Zone Stad(Belgische titel), in Nederland uitgezonden onder de titel Politie Antwerpen. Daarin speelde Van de Kelder de rol van rechercheur Fien Bosvoorde.
De televisieserie Heer & Meester is een privédetectiveserie met in de hoofdrollen Daan Schuurmans en Sytske van der Ster. Deze tiendelige, in opdracht van Omroep MAX gemaakte serie, startte op 11 januari 2014. De serie vertoont gelijkenissen met de Britse televisieserie The Saint met Roger Moore in de hoofdrol van Simon Templar (en de latere Amerikaanse remake, de speelfilm "The Saint" met Val Kilmer). Templar, heeft net als Valentijn, op een katholiek internaat gezeten.
Valentijn Rixtus Bentinck (Daan Schuurmans) is een zeer welgestelde man die op zoek is naar zijn verleden. Als vondeling kwam hij terecht in het katholiek internaat Thaddeus bij pater Bentinck (Jules Croiset), wiens achternaam hij heeft aangenomen. In zijn wieg lag een indrukwekkend legaat en een instructie voor zijn opvoeding.
Officier van Justitie Suze Geleijnse (Sytske van der Ster) vindt in Valentijn een ideale bondgenoot bij het zoeken naar informatie over misdaden waar ze zelf moeilijk toegang toe heeft. Zij werkt voor procureur-generaal Harald de Vries (Mark Rietman). Haar collega Richard Frensdorf (Ferdi Stofmeel) probeert haar op allerlei manieren af te troeven en dwars te zitten.
Valentijn wordt gesteund door zijn trouwe helper Leo (Hubert Fermin), de conciërge van het Haagse Hotel Des Indes (waar hij woont), die hem altijd uit benarde situaties weet te redden.
Hoofdrollen
Acteur Personage Seizoen
1 (2014)
Daan Schuurmans Valentijn Rixtus Bentinck x
Sytske van der Ster Suze Geleijnse x
Hubert Fermin Concierge Leo Coops x
Ferdi Stofmeel Richard Frensdorf x
Mark Rietman Harald de Vries x
Jules Croiset Pater Bentinck x
Bijrollen
Acteur Personage Aflevering(en)
(Seizoen 1, 2014)
Max van den Burg Bob van Kessel 1,2,3,5,6
Robert de Hoog Danny 1,5,9,10
Harry van Rijthoven Sebastiaan Meyer Swantée 1,10
Charlie Dagelet Elise Meyer Swantée 1
Eva Marie de Waal Valerie Meyer Swantée-De Bouvier 1
Ilke Paddenburg Dienstmeisje Alice 1
Fred Scheringa Jiri Kovacs 1
Rufus Hegeman Agent Hans 1
Anna Drijver Daphne van Cleef 2
George van Houts Hans van Lier 2
Edon Rizvanolli Igor Khvastun 2
Nina Epifanova Svetlana 2
Annelies van der Bie Rita 2
Eric Kuijper Marcus Drost 2
Jan Kat assistent-veilingmeester 2
Vincent Croiset Jan Willem de Rover (Michiel Struiken) 3
Joy Wielkens Helma van Vuuren 3
Bert Geurkink Walter van der Steen 3
Barbara Pouwels Lieke Swart 3
Laus Steenbeeke Karel Heinzius 3
Marlies Hamelynck Eline van Deijssel 3
Vincent Linthorst Rupert van Alphen 3
Victor Löw Hesselmans 4
Sanne Langelaar Esther Zomer 4
Niels Croiset Thijs van Andel 4
Ernst Dekkers Ferdi 4
Michael Bleekemolen Simon den Oever 4
Nico Moust Melville 4
Michel Hofland Bonaparte 4
Wim Serlie Monsieur Pierre 4
Dennis Willekens Monteur 4
Kees Boot Jean-Paul van Garderen 5
Karien Noordhoff Carol Milano 5
Olga Zuiderhoek Dr. Myrna Breck 5
Mathieu Guthschmidt Prof. Antonius Breck 5
Mariana Aparicio Torres Monica Altobelli 6
Charles Alvez da Cruz Mario 6
Elisa Beuger Bernadette Heemskerk 6
Joop Keesmaat Pater Anselmo 6
Terrence Yeh Japanse koper 6
Roosmarijn Wind Japans Meisje 6
Diederik Alessie Jean Minken 6
Kasper Tarenskeen Jonge Pianist 6
Dante Boon Pianist concertzaal 6
Hannah Zwaving PR-dame 6
Ricky Koole Bibian van Beukering 7
Chloé Leenheer Conchita Paardekoper 7
Bram Suijker Richard van Heesteren 7
Poal Cairo Branko Bezobolan 7
Serge Falck Axel Schuster 7
Tom de Ket John Paardekoper 7
Wilke Durand Willy Paardekooper 7
Thijs Meeuwsen Reinout 7
Rebecca Bakker Teresia 7
Wil van der Meer Juwelier 7
Eva Duijvestein Aimee de Beaufort 8
Rogier Philipoom Kars Kranenburg 8
Krijn ter Braak Arnoud de Beaufort 8
Jeroen De Man André van Os 8
Mimi Ferrer Renate de Wilde 8
Menno Van Beekum Gijs van Oldekerken 8
Benja Bruijning Guido 9
Lien Van de Kelder Loes 9
Juda Goslinga Ward 9
Hugo Koolschijn Adriaan 9
Ilse Heus Margareth 9
Esgo Heil De Savornin 9
Nhung Dam Astrid 9
Sander Plukaard Stagiair 9
Ad van Kempen Pater Groenink 10
Jasper Boeke Barend-Jan van Vleuten 10
Fabian Jansen Timo Altena van Koningsbergen 10
Elise van 't Laar Sammie 10
Eva Schipper Mariëla Altena van Koningsbergen 10
Sander Been Agent 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
Jurgen Gudde Rechercheur 1,2,3,5,6,8,9,10
Afleveringen
Seizoen 1 (2014)
Seizoen # Titel Datum uitzending Vlag van Nederland Kijkcijfers
1 1 "Fabergé" 11 januari 2014 1.472.000 [1]
1 2 "Eenmaal, Andermaal" 18 januari 2014 1.418.000 [1]
1 3 "Huize Boschrust" 25 januari 2014 1.241.000 [1]
1 4 "Rook" 1 februari 2014 1.529.000 [1]
1 5 "Kwestie van Chemie" 8 februari 2014 1.533.000 [1]
1 6 "Stradivarius" 15 februari 2014 1.620.000 [1]
1 7 "De Debutante" 22 februari 2014 1.460.000 [1]
1 8 "De Jacht" 1 maart 2014 1.217.000 [1]
1 9 "Het Schotse Stuk" 8 maart 2014 1.146.000 [1]
1 10 "Laatste Hole" 15 maart 2014 1.287.000 [1]
Seizoen 2 is besteld, omroep Max heeft laten weten met de serie door te gaan. Afwachten of Lien Van de Kelder hier ook weer een mooi rol in speelt.
Lien Van de Kelder mikt internationaal
Het gaat goed met Lien Van de Kelder, met haar zwangerschap én met haar carrière, die steeds internationaler wordt. ‘Verhuizen naar Amerika schrikt me niet af. Ik ben altijd een globetrotter geweest.'
Ja, de zwangerschap van Lien Van de Kelder verloopt prima en ja, ze is net dertig geworden. ‘Maar een zwangerschapsdagboek in het een of ander tijdschrift hoef je niet te verwachten, ik hou dat liever privé.'
Dat Van de Kelder toch interviews geeft, heeft alles te maken met de animatiefilm Ted en de Schat van de Mummie , die eind maart in de bioscoop komt. Daarin leent ze haar stem aan het Lara Croft-achtige personage Sara. ‘Het is een spannende avonturenfilm die kinderen heel leuk zullen vinden', zegt ze.
De baby wordt in de zomer verwacht, maar voorlopig neemt Van de Kelder geen gas terug. Ze werkt nog altijd drie dagen per week op het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte. ‘Ik werk al een vijftal jaar als juriste, alleen nu valt het harder op omdat het voor een minister is. Het zou dom zijn niets te doen met dat diploma waarvoor ik zeven jaar gestudeerd heb. De combinatie met acteren zorgt voor de perfecte balans. Ik zit niet graag stil, dat is wel duidelijk.'
‘Hoe ik mijn leven organiseer, dat zal zichzelf wel uitwijzen na de geboorte van de baby. Ik ben gewoon heel blij met de voorbije tien jaar en alle mooie kansen die ik gekregen heb. Op Zone Stad kijk ik met warme gevoelens terug, maar het is de juiste beslissing geweest om er na vier seizoenen mee te stoppen. Het was een sprong in het duister, maar het was tijd voor iets nieuws.'
Emmy-nominatie
2013 wordt een heel bijzonder jaar, en niet alleen omdat ze voor het eerst moeder wordt. ‘Er zijn projecten hangende, ook internationaal, waarover ik nog niet veel kan zeggen. Je zult er na de zomer wel van horen', zegt Van de Kelder geheimzinnig. ‘Er komt waarschijnlijk een tweede reeks van The Spiral . De nominatie voor de Emmy Award opent natuurlijk ook veel deuren. Op 8 april weten we of we gewonnen hebben.'
‘Natuurlijk ga ik naar Cannes, zo'n nominatie maak je misschien maar één keer in je leven mee. Een fles champagne opentrekken toen het bericht binnenkwam, kon helaas niet in mijn toestand, maar het was fantastisch nieuws. Ook voor dat tweede seizoen. Als we de Emmy winnen, zal alles waarschijnlijk in een stroomversnelling raken en kunnen we hopelijk al in 2014 weer draaien. Het is een heel dure productie, 6 tot 7 miljoen euro voor vijf afleveringen. Dat is niet evident om snel bij elkaar te krijgen.'
Erotische film
Van de Kelder is ook te zien in Nymphomaniac , de veelbesproken erotische film van Lars von Trier. ‘Maar stel je daar niet te veel van voor. Het aandeel van de Belgen daarin is door sommige journalisten schromelijk overdreven. Meer dan een setbezoek was het eigenlijk niet. Ik was al blij met dat ik met Lars von Trier kon kennismaken en enkele zinnen mocht zeggen in een scène met Charlotte Gainsbourg. Maar voor hetzelfde geld worden we er allemaal uitgeknipt.'
Van de Kelder is ook in de running voor een reeks op de Amerikaanse betaalzender HBO. ‘Ik heb auditie mogen doen voor een prachtige rol, ja. Maar heel Europa heeft auditie gedaan voor die rol, dus ik ben me bewust van mijn bescheiden kans. (lacht) Als dat zou lukken, zal mijn leven er helemaal anders uitzien.'
‘Verhuizen naar Hollywood? Het schrikt me niet af. Hans (Herbots, haar partner en regisseur van ‘The Spiral', ndvr.) is daar trouwens ook mooie dingen aan het opzetten.
Ik ben altijd een globetrotter geweest, ik heb ook een jaar in Zuid-Frankrijk gewoond. Maar voorlopig is dat niet aan de orde, laten we realistisch blijven. Ik woon ook heel graag hier.'
Johnny Kraaijkamp jr. heeft een gastrol te pakken in Flikken Maastricht. Hij speelt een boze buurman, die overhoop licht met het homostel naast hem. Aan agenten Marion en Romeo de taak de gemoederen tot bedaren te brengen.
Wolfs (Victor Reinier) krijgt in deze aflevering van Flikken Maastricht interessant bezoek uit Italië. Het gaat om rechercheur Sophia Arletti, die hem om assistentie vraagt bij een belangrijk onderzoek naar praktijken van de maffia. De rol van de Vlaams-Italiaanse speurneus wordt gespeeld door Lien Van de Kelder. Zij is geen onbekend gezicht in politieseries. Zo was ze vier jaar lang te zien in Zone Stad, in Nederland uitgezonden onder de titel Politie Antwerpen. Daarin speelde Van de Kelder de rol van rechercheur Fien Bosvoorde.
Maffia
Dit seizoen wordt langzaam maar zeker duidelijk dat Eva en Wolfs te maken hebben met een spijkerharde tegenstander: de maffia.
Het criminele netwerk heeft zijn bezigheden uitgebreid naar Maastricht en kijkt niet op een slachtoffer meer of minder. Eva en Wolfs moeten voorkomen dat de stad wordt overgenomen door maffiosi, maar kunnen ze deze opdracht aan?
Gastrollen
In deze reeks van Flikken Maastricht zijn er ook gastrollen van onder anderen Kim Feenstra, Chris Tates, Anne-Marie Jung en Koert-Jan de Bruijn.
Flikken Maastricht
Een man is verdwenen uit een dorpje in de buurt van Maastricht. Wolfs en Eva ontdekken een link met een onopgeloste zaak van jaren geleden, toen in hetzelfde dorp een kind verkracht en vermoord werd. Met een DNA-test onder alle mannelijke bewoners hopen ze alsnog de dader te vinden. Ondertussen krijgen Marion en Romeo te maken met een escalerende burenruzie. Sophia Arletti, een Italiaanse rechercheur, verschijnt op het bureau. Ze wil dat Wolfs haar assisteert bij een onderzoek...
Eva is woest op Wolfs en Mechels en meldt zich ziek. Maar de zaak komt naar haar toe als David Boesmeer onraad ruikt. Hij is gewaarschuwd en alle maffialeden zijn verdwenen van de radar. Alleen Eva heeft nog een aanwijzing waar de maffioso zich bevinden. Maar of ze die wil delen met het team waar ze zo kwaad op is? Gastrollen: Javier Guzman, Semmy Schilt, Tibor Lukács, Lien van de Kelder.
Flikken Maastricht is een Nederlandse politieserie. De serie speelt zich af in Maastricht, en was op 3 september 2007 voor het eerst, als timeslot-opvolger van Spangen, op televisie te zien.
Flikken Maastricht ontleent zijn naam en opzet aan de VRT-serie Flikken die zich afspeelt in Gent. Een team van geüniformeerde politieagenten en rechercheurs met een hoofdinspecteur als chef behandelt per aflevering van een klein uur enkele spannende en soms ook licht komische zaken. De politiemensen treden gewoonlijk per paar op: de personages Floris Wolfs en Eva van Dongen, politiemensen in burger, behandelen vaak levensgevaarlijke zaken waarin de suspense overheerst, terwijl hun collega's in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders gewoonlijk een kleinmenselijke zaak met een maatschappelijke lading behandelen, waarin het humoristische aspect sterker is.
Ook het privéleven van de personages komt ruim aan bod: elk personage kent zijn eigen verhaallijn door de seizoenen heen. Het komt regelmatig voor dat privésituaties aanleiding zijn voor gebeurtenissen op het werk en andersom. Vaak blijken de verschillende zaken iets met elkaar te maken te hebben.
De belangrijkste hoofdrollen zijn die van Floris Wolfs en Eva van Dongen, gespeeld door Victor Reinier en Angela Schijf. Zij vormen het rechercheduo van het bureau. Daarnaast zijn er nog de agenten in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders, gespeeld door respectievelijk Oda Spelbos en Sergio IJssel. Zij spelen alle vier al vanaf seizoen 1 mee. Later is het team in seizoen 5 aangevuld met de aspirant agente Esmee van Rooy, een rol van Jamie Grant.
Vanaf seizoen 7 wordt agent Esmee van Rooy een vast lid van het team. Daarnaast is er nog een hoofdinspecteur die een belangrijke rol speelt als de leidinggevende op het bureau. Aanvankelijk werd die rol gespeeld door Will van Kralingen, zij speelde in seizoen 1 hoofdinspecteur Ellis Flammand. Vanwege ziekte werd de rol in de seizoenen 2 tot en met 4 overgenomen door Helmert Woudenberg die Eugène Hoeben speelde. In seizoen 5 keerde Will van Kralingen terug, maar ze wordt in seizoen 6 weer vervangen, dit maal door Ria Eimers in de rol van Frieda Mechels.
Bij- en gastrollen
Er zijn vijf personen die zichzelf hebben gespeeld in Flikken Maastricht: Gerd Leers, destijds nog burgemeester van Maastricht, volkszanger Frans Bauer, violist André Rieu, Anniko van Santen, de presentatrice van Opsporing Verzocht en zanger Jan Smit.
Andrea Croonenberghs vertolkt in de laatste twee afleveringen van het eerste seizoen (aflevering 12 en 13) de rol van Britt Michiels, die uit de oorspronkelijke Flikken-serie komt. Er wordt echter niet duidelijk gemaakt wat er precies met Britt is gebeurd na haar vertrek uit Gent, hoewel ze tegen Wolfs vertelt dat ze geen relatie heeft en nu in Antwerpen schijnt te werken.
In seizoen 9 kreeg naast Lien Van de Kelder Joël de Tombe een grote bijrol als stagiair Joe Verwaayen bij de politie. Ook keerde Javier Guzman als Tony Verwoerd, Martijn Nieuwerf als Officier van Justitie Jens Bols en Tibor Lukács als psycholoog David Boesmeer dit seizoen terug.
Trivia
In 2014 won het programma de Gouden Televizier-Ring. In 2013 was het programma ook genomineerd maar eindigden ze op plaats 2.
In september 2011 verscheen het boek Achter de schermen van Jim de Koning over vijf seizoenen Flikken Maastricht.
De best bekeken aflevering tot nu toe werd uitgezonden op 24 oktober 2014, met 2.429.000 kijkers. Dit is de achtste aflevering van seizoen 9, getiteld Bedrog.
In de laatste aflevering van seizoen 1 en de eerste aflevering van seizoen 2 speelt Tom Van Landuyt de rol van crimineel Guy Danneels. Van Landuyt is in werkelijkheid de man van hoofdrolspeelster Angela Schijf.
Sommige afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, dit betreft tot nu toe de afleveringen Vermist (aflevering 2.07), De Spin (aflevering 7.03) en Gevoel (aflevering 9.06).
De moordzaken uit de vijfde aflevering van seizoen 7, getiteld Copycat, zijn gebaseerd op de verhaallijn van de film Se7en.
In aflevering 7.06, getiteld Mooi maakte Victor Reinier zijn debuut als regisseur. Ook aflevering 8.09 Ciao en 9.06 Gevoel werden door Victor geregisseerd.
Het boek Kogelvis van Flikken Maastricht is gebaseerd op het script van de gelijknamige aflevering Kogelvis (aflevering 1.04).
Vanaf seizoen 8 (2014) heeft Angela Schijf anders dan in voorgaande seizoenen een pruik op omdat ze een ander kapsel heeft.
Nymphomaniac kan drie prijzen winnen
Coproductie van Vlaams productiehuis Caviar 'Nymphomaniac' van Lars Von Trier genomineerd voor drie Europese filmprijzen. Op het Europees Filmfestival in Sevilla werden de nominaties voor de European Film Awards, zeg maar de “Europese Oscars”, bekend gemaakt: Nymphomaniac werd genomineerd als 'Beste film'. Verder ontvingen hoofdrolspelers Charlotte Gainsbourg en Stellan Skarsgard nominaties voor 'Beste actrice' en 'Beste acteur'. Nymphomaniac is een wild en poëtisch verhaal over de erotische reis die een vrouw doormaakt vanaf haar geboorte tot ze 50 jaar is.
Het Vlaamse productiehuis Caviar is coproducent van de film, die samen met Denemarken, Duitsland en Frankrijk tot stand kwam. De opnames vonden plaats in 2013, ondermeer in Vlaanderen. Producent Bert Hamelinck koos o.a.Gent uit als één van de hoofdlocaties van de film. De film kan rekenen op een grootse internationale ensemblecast met o.a. Shia LaBeouf, Jamie Bell, Uma Thurman en Willem Dafoe. Enkele kleine bijrollen worden bovendien ingevuld door Vlaamse acteurs zoals Michaël Pas, Lien Van De Kelder en Ivan Pecnik. De film kwam o.m. tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds en de Belgische Tax Shelter.
De meeste nominaties gaan naar de Poolse film "Ida", van regisseur Pawel Pawlikowski. De EFA's worden dit jaar uitgereikt op 13 december in de Letse hoofdstad Riga.
Lien Van de Kelder toch niet uit ‘Nymphomaniac’ geknipt
Goed nieuws voor de fans van Lien Van de Kelder: de Vlaamse actrice zal dan toch te zien zijn in de erotische film ‘Nymphomaniac’ van Lars Von Trier, weliswaar niet naakt, maat toch. De uncut-versie van de film was te lang en dus werd Van De Kelder gewoon weggeknipt tijdens de montage. In de lange Director’s Cut-versie van 5,5 uur is de rol van Lien Van de Kelder, Clerk in Horse Shop, wel aanwezig.
‘Nymphomaniac’ toont de erotische reis die een vrouw maakt van haar geboorte tot ze 50 is. Het wilde verhaal wordt verteld door de zelfverklaarde nymfomane Joe, een personage dat vertolkt wordt door de Franse actrice Charlotte Gainsbourg. Ook enkele Belgen sleepten een rol in de wacht. Zo kruipt Michael Pas in de huid van Jérôme, de man van Joe, en kregen ook Lien Van de Kelder en Ivan Pecnik een klein aandeel in de film.
Het kleine rolletje van Van de Kelder is dus alleen te zien zijn op het witte doek in de Director’s Cut-versie. De bekende Vlaamse actrice werd wel uit de korte uncut-versie van de film geknipt. ‘Dat heeft niets met haar artistieke capaciteiten te maken’, vertelt de productie in Het Belang van Limburg. Volgens acteur Michaël Pas was de film, die overigens uit twee delen bestaat, simpelweg te lang.
Lien Van de Kelder zal dus toch te zien zijn in 'Nymphomaniac'. Omdat de erotische film te lang was, werd de Vlaamse actrice weggeknipt tijdens de montage van de uncut-versie, maar zit ze wel in de hardcore en langere Director’s Cut-versie.
De Franse actrice Charlotte Gainsbourg stal ook al de show in zijn vorige meesterwerken 'Melancholia' en 'Antichrist'.
De veelbesproken prent zal op het Internationale filmfestival van Berlijn in ongekorte wereldpremière gaan. Door de 'porno-elementen' komt het werk van Lars von Trier niet in aanmerking voor een Gouden Beer. 'Nymphomaniac' zal er buiten competitie vertoond worden.
Terugkeer na dertig jaar
Voor Von Trier wordt het na bijna dertig jaar zijn terugkeer naar Berlijn: in 1984 werd er zijn doorbraakfilm 'The Element of Crime' vertoond. Op kerstdag gaat de gekuiste korte versie al in première in Denemarken.
De indrukwekkende cast bevat voorts namen als Stellan Skarsgard, Christian Slater, Jamie Bell, Willem Dafoe, Uma Thurman en Shia LeBeouf. Qua Vlaamse acteurs is Michael Pas nog van de partij.
Volume 2 van 'Nymphomaniac' bevindt zich in de fase van post-productie. Het tweede deel met Lien Van de Kelder gaat "ergens" in 2014 in première.
Lien Van de Kelder (Kortrijk, 30 oktober 1982) is een Vlaamse actrice. Ze werd bekend door haar rol als Sofie Bastiaens in de televisieserie Thuis. In de politiereeks Zone Stad speelde ze vier seizoenen lang de rol van inspecteur Fien Bosvoorde.
Van de Kelder combineerde haar werk als actrice met een academische studie. Ze speelde al in verschillende toneelstukken en tv-series, waaronder Wittekerke en Flikken, toen ze afstudeerde als master in de rechten. In 2007 studeerde ze in het kader van het Erasmus Student Network aan de Universiteit van Montpellier, zodat ze tijdelijk uit de serie Thuis werd geschreven. Later deed ze nog een specialisatiejaar in intellectueel eigendomsrecht.
In de zomer van 2007 kondigde ze aan dat ze voor de commerciële zender VIJFtv het programma Outback Luke ging presenteren. Het was haar eerste opdracht als presentatrice. Vanaf 2008 vertolkte ze een hoofdrol in het nieuwe seizoen van Zone Stad. Ze maakte ook reportages voor Vlaanderen Vakantieland. Omdat dat niet combineerbaar was, verdween ze uit de serie Thuis op het einde van het 13e seizoen (2007-2008). Ze werkte vier jaar voor Zone Stad, maar daarna verdween ze op eigen vraag uit de serie.
Na haar hoofdrol in de internationale televisieproductie The Spiral (2012) werd ze gecast voor een kleine rol in de bioscoopfilm Nymphomaniac van Lars von Trier.
Sinds begin 2013 werkt Van de Kelder op het kabinet van minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte, waar ze zich drie dagen per week bezighoudt met de wetgeving rond intellectueel eigendomsrecht.
Theater
Musicals
Annie, 1991-1992, regie Jos Dom, in het KJT te Antwerpen
Vrouw Holle, 1999, regie Walter Janssens, als de stiefmoeder
Het verhaal van Anabelle die niet kon slapen, regie Jos Dom, Arenbergschouwburg te Antwerpen
Pinokkio, 2000, Studio 100, Antwerpen, als Mario
Pinokkio, 2000-2001, Studio 100, Nederland, als Mario
Peter Pan, 2000-2001, Music Hall, regie van Jos Dom, als Indiaan (dansrol), als Tijgerlelie (hoofdrol, één maal gespeeld)
A Little Night Music, 2001-2002, Sondheim, bewerking van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, regie van Caroline Frerichs. als kleindochter van Madame Armfeldt Vlaanderen en Nederland
Toneelstuk
Sorgfrie, 1998, regie Pieter Borremans, als titelrol
Ballet
Experiment, met de balletschool, dansvoorstellingen in de Arenbergschouwburg te Antwerpen
Kadans, met de balletschool, dansvoorstellingen in de Arenbergschouwburg te Antwerpen
Televisie
Thuis, 2002-2008, VRT-TV1, als Sofie Bastiaens
Wittekerke, 2001, D&D productions, als Laura
Spoed, 2001-2002, Studio’s amusement, als Verpleegster Arlette Van Doninck
De Wet volgens Milo, 2004, VTM, aflevering 4, als Helène
Flikken, 2005, seizoen 7 aflevering 6, als Anika Heyermans
Steracteur Sterartiest, 2006
Witse, 2006, seizoen 4 aflevering 2, als Margo Simons
Outback Luke, 2007, VIJFtv
Zone Stad, 2008-2012, VTM, als Inspecteur Fien Bosvoorde
The Spiral, 2012, VRT, als Roos Dubois
Vermist IV, 2012, VIER, als Monica Legear
Aspe, 2013, seizoen 9 aflevering 11, VTM, als Marianne De Vos
Hoera Cultuur, 2013, seizoen 1, Canvas
Vermist V, 2014, VIER, als Monica Legear
Heer & Meester, 2014, seizoen 1 aflevering 9, MAX, als Loes
Flikken Maastricht , 2014, seizoen 9 aflevering 9, 10 en 11, AVROTROS, als Sophia Arletti
Haar deelname aan het derde seizoen van 71° Noord in 2008 werd vroegtijdig stopgezet na het overlijden van presentator Ernst-Paul Hasselbach en productieassistente Leentje Custers bij de opnamen in Noorwegen.
Filmografie
Pinokkio, 2000, VTM
Broadcast, 2004, als Nicky
Herbie: Fully Loaded, 2005, als de stem van Maggie Peyton in de Nederlandstalige versie
The Simpsons Movie, Nederlandse versie
Horton, 2008, als de stem van Kangaroo in de Nederlandstalige versie
In haar labyrint, 2009, Hoofdrol Jessi
Sint, 2010, bijrol als verpleegster
Legend of the Guardians, 2010, als de stem van ...
Cars 2, 2011 als de stem van ...
Nymphomaniac: Vol. II, 2014, Clerk in Horse Shop
Trivia
Met haar vriendin Viv Van Dingenen deed ze mee aan het programma Beste vrienden.
De lezers van het blad HUMO vroegen Lien om uit de kleren te gaan op de Pop Poll de Luxe 2008
Lien Van de Kelder had een lesbische naaktscène met blote borst in The Spiral. In The Spiral speelt ze een lesbische politieagente, die naakt in bed met de borsten van haar partner speelt.
Privéleven
Eind augustus 2009 vormde ze een koppel met regisseur Hans Herbots die ze had leren kennen op de set van Zone Stad. In 2013 kregen ze een dochter.
1,7 miljoen kijkers finale Flikken Maastricht
De ontknoping van het negende seizoen Flikken Maastricht met Lien Van de Kelder in een gastrol heeft 1,7 miljoen kijkers naar NPO1 getrokken. Het is daarmee het best bekeken programma na The Voice of Holland, waar 2,2 miljoen mensen voor inschakelen.
Meteen na Flikken Maastricht haakt er meer dan een miljoen kijkers af als Zeg Eens B met Caroline Tensen begint. Met 468 duizend kijkers komt het programma over laaggeletterden niet voor in de dag top 25 van Stichting Kijkonderzoek. Erica op Reis trekt het aantal kijkers weer omhoog met 961 duizend kijkers.
Nymphomaniac (Nymph()maniac) is een uit twee delen bestaande film uit 2013 onder regie van Lars von Trier, oorspronkelijk bedoeld als één film maar door von Trier wegens de lengte verdeeld in 2 delen.
De uncut-versie van "Volume I" ging in première op 16 februari 2014 op het Internationaal filmfestival van Berlijn en de uncut-versie van "Volume II" ging in première op 2 september op het Filmfestival van Venetië. De complete Director’s Cut-versie van 5,5 uur met Lien Van de Kelder had zijn wereldpremière op 10 september 2014 in Kopenhagen, Denemarken.
Op een koude winteravond vindt de oude charmante vrijgezel Seligman (Stellan Skarsgård) een vrouw Joe (Charlotte Gainsbourg), in een steegje ineengeslagen. Terwijl hij haar wonden verzorgt in zijn flat, vertelt ze over haar leven als nymfomane vanaf haar vroege jeugd tot de leeftijd van 50.
Het filmen gebeurde tussen 26 augustus en 9 november 2012 in Duitsland (Keulen en Hilden) en België (Gent). Voor de expliciete seksscènes werd gebruik gemaakt van pornoacteurs, waarna de lichamen digitaal geplaatst werden op de filmacteurs.
Nymphomaniac (II) recensie
Lars von Trier is een grappenmaker. Het is niet altijd aan zijn vaak zwaarmoedige films af te zien, maar de Deense regisseur heeft een enigszins absurd, tikkeltje gemeen gevoel voor humor. Het kwam wel eens naar voren in zijn contact met de pers, waarbij zijn neiging tot shockeren meestal alle aandacht opeiste waardoor zijn humor en de punten die hij wilde maken naar de achtergrond werden gedrongen. Ondanks dat hij daarom de pers niet meer direct te woord staat, heeft Nymphomaniac toch weer te lijden onder schandalen. De 'pornocontroverse' overschaduwt tot nu toe een zinvolle interpretatie van en discussie over zijn nieuwste film. Helaas, want het is zijn beste en leukste in jaren.
Die controverse ontstond toen Von Trier enkele jaren geleden aankondigde de grens tussen speelfilm en pornografie op te gaan zoeken met zijn volgende project, Nymphomaniac. Later volgde daarop het nieuws dat er twee versies werden gemaakt, een echte hardcore versie en een gekuiste versie die beter te distribueren zou zijn. Producent Jens Aalbers houdt nog altijd vast aan deze belofte: de vier uur durende film die nu in de bios is te zien, is de kuise variant, die met Von Triers goedkeuring maar zonder zijn medewerking is ingekort, gehermonteerd en in twee delen is geknipt. Later dit jaar moet een vijf en een half uur lange versie volgen. Dat is dan de film zoals Von Trier hem écht bedoeld heeft.
De controverse over het bloot en pornografische gehalte van Nymphomaniac zal dus nog wel even voortduren totdat die langere, explicietere director's cut uitkomt. Maar tot die tijd heeft het weinig zin om deze te betrekken op de kortere versie, aangezien deze juist niet de versie is waar alle discussie over ontstond. Er zit wel veel seks in Nymphomaniac, maar het is allesbehalve porno en de daadwerkelijke seksscènes zijn vlug gemonteerd en nemen nooit veel tijd achter elkaar in beslag. In acht hoofdstukken vertelt nymfomane Joe aan oude man Seligman haar levensverhaal. Deel één van de film bestaat uit de eerste vijf hoofdstukken, die over de jonge Joe gaan, gespeeld door Stacey Martin in de flashbacks waarover Charlotte Gainsbourg vertelt.
Dat eerste deel bevat de meeste humor, zoals de hilarisch hysterische confrontatie met Uma Thurman, die duidelijk plezier heeft in de rol van vrouw van één van Joes vele minnaars. Of de maffe manier waarop Seligman het leven van Joe afwisselend vergelijkt met vliegvissen, Fibonacci-nummers en muziek van Bach, waarmee Von Trier tegelijkertijd de seksualiteit van Joe intellectualiseert én dat theoretiseren belachelijk maakt. Het tweede deel is beduidend duisterder en de humor wordt wat zieker en minder grappig. In de laatste drie hoofdstukken, over een wat oudere Joe, speelt Gainsbourg zelf het personage in de flashbacks.
Joe zoekt eerst extremere vormen van seks op, zoals anale seks, sandwich en gangbangs, omdat 'normaal' niet meer bevredigend is, probeert dan helemaal van seks af te komen - was het dan misschien toch echt een verslaving en niet het protest tegen de rol die de patriarchale bourgeoisie vrouwen oplegt waarmee Joes escapades ooit begonnen? Een samenleving die haar gedrag uiteindelijk zo goed als criminaliseert, wat tot de enige echte misstap van Von Trier leidt. Het gedeelte over misdaad heeft vooral een thematische functie en is verder verhaaltechnisch een wat vreemde eend in de bijt, inclusief een niet geheel overtuigend personage dat een te belangrijke rol in het verhaal speelt.
Misschien zijn dit deel en dat personage beter uitgewerkt in de langere versie, maar voorlopig moeten we het hiermee doen en is deze ontwikkeling de enige smet op een anderzijds ijzersterke film. Von Trier brengt zijn punten over de moralisering en intellectualisering van naakt, seks en vrouwelijke seksualiteit over, terwijl hij ook nog eens reageert op verscheidene vormen van kritiek die hij de afgelopen jaren over zich heen kreeg, onder andere door te spelen met de reactie op de openingsscène van Antichrist en in dialoog indirect iets te zeggen over de beruchte persconferentie in Cannes waarbij hij zichzelf een nazi noemde.
Hij laat er dit keer geen twijfel over bestaan dat zijn portrettering van vrouwen die lijden onder mannen en patriarchale systemen, en dat overleven, kritiek is op die mannen en de samenleving waarin dat kan. Het zijn uiteindelijk de mannen die zwak en ziek zijn in Von Triers films, wat hij aan het eind nog even onderstreept met een zieke grap alsof hij het niet kon laten daarmee af te sluiten in plaats van een 'net' einde vol hoop. Het blijft toch een relschopper. Het past desalniettemin geheel bij de film en zijn humor, en benadrukt alleen maar de net genoemde thematiek.
Visueel is dit een minder indrukwekkende film dan zijn twee vorige werken, of in ieder geval is de cameravoering en belichting over het algemeen minder opvallend. De montage doet er niet voor onder en valt zo nu en dan juist ontzettend op. In het oog springen enkele jump cuts (net als de vertelstructuur een Brechtiaanse techniek om aan te zetten tot nadenken in plaats van meeleven), maar het hoogtepunt is de virtuoze Bach-sequentie in deel één. Zo is de film misschien ietsje minder mooi om naar te kijken, maar qua vorm niet minder indrukwekkend. Opvallend is de gastrol van Lien Van de Kelder als Clerk in Horse Shop. Ondanks enkele gebreken is Nymphomaniac een overdonderend, komisch meesterwerk waarmee de Deen andermaal bewijst een belangrijk modern Europees filmmaker te zijn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Doet ze goed!
BeantwoordenVerwijderen