dinsdag 14 oktober 2008

Annelies van Herck @ Belgische Babes MoviesAnnelies Van Herck (1975) is een Vlaams nieuwsanker en presentatrice bij de VRT. Ze presenteert Het Journaal op één en Canvas, en het actualiteitenprogramma Koppen.

Haar mediacarrière begon bij De Standaard en de nieuwsdienst van VTM en 4FM. Sinds december 2001 werkte Annelies Van Herck als reporter bij de televisienieuwsdienst van de openbare omroep.

In 2004 was Annelies Van Herck de beste prominente deelnemer in het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ze studeerde dan ook Germaanse filologie na haar middelbaar onderwijs afgerond te hebben op het Sint-Jan Berchmanscollege van Westmalle.

Donderdag 9 oktober, drie voor één. In de regiekamer van het middagjournaal van Eén is het alle hens aan dek, want nog niet alle stukken zijn binnen. Of correcter verwoord: de meeste bijdragen die het nieuws moeten vullen, zijn er nog niet. Wij krijgen spontaan last van plaatsvervangende stress, maar iedereen blijft rustig. Dit blijkt routine. Langzaam aan druppelen de reportages dan toch binnen.

De regiekamer lijkt wel een kopie van het controlecentrum van de Nasa, maar hier worden geen raketten de ruimte ingeschoten. Hier wordt een journaal gemaakt. Tien tot vijftien mensen turen naar een gigantisch scherm, verdeeld in kleine deelschermpjes. Negen van hen bedienen de knoppen. De regisseur houdt de touwtjes in handen en beveelt wanneer welke camera nieuwsanker Annelies Van Herck in beeld moet brengen.

Lange tijd loopt alles goed, tot de regisseur (in opleiding) een knop te snel induwt. Het beeld wordt zwart, de woordenstroom van het anker stokt. Het oponthoud duurt amper twee seconden, maar toch. Er is alweer een fout in het journaal geslopen, en dat is niet de eerste keer deze week. Woensdag zagen we Annelies van Herck nog enkele seconden in de verkeerde camera turen voor een livegesprek. En het sprongetje dat beurskenner Paul D'Hoore maakte toen hij onverwacht en onbedoeld in beeld kwam, is intussen een stevige hit op YouTube. Daarnaast waren er nog kleinere problemen: de ondertiteling van een stukje over Jacques Brel of een klankband die werd verstoord...

Annelies Van Herck: 'We zijn heel ambitieus. Een nieuwsbulletin bestaat uit een aaneenrijging van talloze formats die allemaal ingewikkeld in mekaar zitten - doorlezers, kortjes, vooruitblikken met korte intro, live-interventies, studiogesprekken, grafieken. Deze middag (woensdag, red) hadden we drie studiogasten en twee live-interventies in het journaal. Dat verhoogt de druk op de presentator, de journalisten, de eindredacteur, de regisseur en de technici. Maar ik zou geen journaal willen presenteren dat voortdurend hetzelfde ritme heeft: intro lezen, stuk tonen, intro lezen, stuk tonen. Dat is niets voor mij.'

Begeerte, lust en liefde: als u Annelies Van Herck Het journaal op Eén ziet presenteren, zou het niet uw eerste gedachte mogen zijn. Wel op Saint Amour, het voorleesfeest met bekende schrijvers, want Van Herck (31) presenteert.

Meest begeerlijke boek?
Atonement ( Boetekleed ) van Ian McEwan (2001)
,,Dit boek gaat over een oude vrouw die als 13-jarig meisje de jeugdvriend van haar zus verkeerdelijk van verkrachting beschuldigde. De vrouw wil daar aan het eind van haar leven boete voor doen. Het boek begint met een scène op een landhuis in het Britse Surrey. Het is broeierig heet en een jongen ziet een meisje in een fontein stappen. Er gebeurt niet echt veel, maar de auteur maakt de gebeurtenis op zich erg opwindend. Van dat soort spanning hou ik wel. Het staat totaal los van expliciete seks, waar ik geen fan van ben.''

Meest begeerlijke film?
The remains of the day van James Ivory (1993)
,,Prachtig verhaal over een discrete butler (Anthony Hopkins) die er alles aan doet om niet verliefd te worden op een nieuwe huishoudster (Emma Thompson). Een tragische film, maar tegelijk ook heel erotisch geladen. Dat spel van aantrekken en afstoten, van niet toegeven aan verlangens, dat vind ik mooi. Ik vermeld ook The ice storm van Ang Lee (1997), een film over een gezin waar drank en seks de bovenhand nemen. Er zitten expliciete naakt en seks-scènes in, maar ook heel veel spanning.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten