donderdag 28 juli 2011

Eva Daeleman nieuwe één omroepster @ Belgische Babes Movies

Katja Retsin verwelkomt Eva Daeleman als nieuwe één omroepster.
Vrijdag 29 juli 2011 is het zover! Dan verwelkomt Eén zijn nieuwe omroepster: Eva Daeleman. De ochtendmadam van MNM neemt dan de fakkel over van Katja Retsin. Voor haar is dinsdag 26 juli 2011 de laatste omroepdag bij de VRT. Katja Retsin koos dit voorjaar om haar exclusiviteitscontract met de VRT niet meer te verlengen.
Na 9 jaren neemt Katja Retsin dus definitief afscheid van Eén. Nadat ze in juni al werd uitgezwaaid in 'De Rode Loper', verwelkomde ze op 26 juli 2011 voor het laatst de kijkers als Eén-omroepster. Maar niet getreurd, Katja keert dit najaar terug op het scherm als presentatrice van het nieuwe vtm-programma 'The Bachelor' en er staat een fantastische vervangster klaar, nieuwe Belgische Babe Eva Daeleman. Eva mocht al even bij Marcel Vanthilt in zijn Villa Vanthilt haar zegje komen doen over haar nieuwe beroep.
Andrea Croonenberghs, Evy Gruyaert, Geena Lisa en Saartje Vandendriessche krijgen vanaf vrijdag 29 juli 2011 het gezelschap van MNM-ochtendstem Eva Daeleman. Op deze foto's kan je nu al ontdekken hoe Eva Daeleman zich voorbereidt op haar televisiedebuut.
Generale repetitie voor Eva Daeleman
Het nieuws was al een tijdje bekend, en nu is het ook zover. Op 29 juli maakt Eva Daeleman dus haar debuut als Eén-omroepster. Samen met Geena Lisa, Andrea Croonenberghs, Evy en Saartje zal zij je doorheen je tv-avond op Eén leiden.
Is Eva Daeleman klaar voor de grote dag? Tijdens haar laatste repetitie verliep alles zeer vlot!
Van De rode loper had Katja Retsin eerder al afscheid genomen. En met haar laatste omroepdag nam ze helemaal afscheid van de VRT. Katja Retsin stapt over naar VTM.
 
'Het was mij een genoegen u al die jaren door het programma-aanbod te loodsen', zei ze bij haar afscheid. 'Vanaf vrijdag word ik vervangen door Eva Daeleman. Ze zal het ongetwijfeld goed doen.
Wij zullen elkaar elders nog wel zien. Hasta la vista, baby.' Katja was jarenlang een vertrouwd gezicht op Eén, maar ze doet de deur van de VRT niet helemaal dicht. Ze is nu freelancer en wil met alle zenders kunnen praten. Voor VTM blikte ze al een reeks van The bachelor in. Dat programma wordt in het najaar uitgezonden.
 
Wij wensen Eva Daeleman alvast veel succes bij haar debuut als één omroepster komende vrijdag.

Nieuwe Eén omroepster is Eva Daeleman.

Eva Daeleman (21), de co-presentatrice van Peter Van de Veire op MNM, wordt de nieuwe omroepster van Eén. Ze volgt eind juli Katja Retsin op, die dan de VRT verlaat.

Het nieuws werd bekendgemaakt op MNM. De zender vierde "De dag van de omroepster".

"Ik wist het zelf al een paar dagen en het was heel lastig om te zwijgen", zei Eva Daeleman. "Ik ben zo blij dat ik het nu eindelijk aan iedereen mag vertellen." Daeleman start eind juli 2011 als omroepster, maar blijft ook nog voor MNM werken. "Ik kan niet zonder jou, dat weet je toch", stelde ze Peter Van de Veire gerust.


Jean Philip De Tender, netmanager van Eén, zegt dat de VRT als een van de weinige omroepen in Europa voor omroepsters blijft kiezen "omdat een zender warmte en persoonlijkheid moet uitstralen". Hij voegt eraan toe dat er "veel talent bij de radio zit, dus gaan we daar wel eens op zoek naar talent dat ook potentieel heeft om bij de televisie te werken".

'Hasta La Vista Baby!' Afscheid van Eén-madam Katja Retsin
Na negen jaar trouwe dienst nam Katja Retsin dinsdagavond afscheid van de Eén-kijkers. Geheel in haar eigen stijl zwaaide ze de trouwe kijkers van Eén uit. Vanaf vrijdag neemt MNM-ochtendstem Eva Daeleman haar job over.
Het zal even wennen worden voor de vaste Eén-kijker. Jarenlang was Katja Retsin één van de gastvrouwen, zeg maar een typisch Eén-gezicht of een echte Eén-madam. Maar toen kwam het einde van 'De Rode Loper'. De VRT-top besliste om het succesvolle magazine van het scherm te halen. Een klap voor de ploeg, maar ook voor boegbeelden Evy Gruyaert en Katja Retsin.
En het oprolllen van 'De Rode Loper' maakte de beslissing voor Katja iets gemakkelijker. Katja Retsin besliste zelf om haar exclusiviteitscontract met de VRT op te zeggen. 'Het is een gekke beslissing, maar de beste die ik ooit gemaakt heb. 'De Rode Loper' was een heel groot stuk van mijn werk en inkomen. Terwijl omroepen maar 7 dagen in de maand was. Daarmee kan je financieel niet rondkomen. Hoe erg ik mij hier ook thuis voel, ik moest gewoon die navelstreng doorknippen en op eigen benen gaan staan. Dat was een moeilijke beslissing, maar het voelt nog altijd als de juiste', vertelt Retsin in de krant Het Laatste Nieuws.
En afscheid nemen deed Katja Retsin geheel op haar eigen manier. 'Het was mij een genoegen u al die jaren door het programma-aanbod te loodsen', zei ze bij haar afscheid. 'Vanaf vrijdag word ik vervangen door Eva Daeleman. Ze zal het ongetwijfeld goed doen. Wij zullen elkaar elders nog wel zien. Hasta la vista, baby.'
Helemaal verdwijnen doet Katja niet. Als freelancer hoopt ze aan de slag te kunnen bij verschillende zenders. Na afloop van 'De Rode Loper' blikte ze al 'The Bachelor' in, een gloednieuwe vtm-datingshow.

Eva Daeleman somde zelf op internet haar biografie op.
Eva Daeleman: In september 2007 volgde ik mijn neus en mijn hart en startte ik met de opleiding Audiovisuele Kunsten optie Radio aan het Rits. Een nieuwe passie was geboren. Jaren eerder was ik al begonnen aan het conservatorium van Mechelen, waar ik  voordracht volgde.
Dat was niks vergeleken met de impact die het medium radio op me had. Eindelijk had ik mijn ding gevonden en ging ik er volledig voor. Aan het Rits leerden we over alle aspecten van radio: documentaires, luisterspelen, … Het medium kroop echt in mijn lijf én in m’n hart, van mijn oren tot mijn kleine teen.
Eva Daeleman: Bij onze eigen studentenradio van het Rits, XLAIR, kroop ik voor ’t eerst achter de microfoon. In m’n eerste jaar werkte ik er mee aan het studentenprogramma Studio Stuko en ging ik op bezoek bij BV’s om het met hen te hebben over hun studententijd. Een jaar later kroop ik zelf achter de microfoon en bleef ik na mijn stage plakken bij Stadsradio FM Brussel. De beste leerschool die ik me kon inbeelden, op zondag presenteerde ik samen met medestudenten Half en Half en leerde ik zelf met de knopjes spelen. Stilaan kon ik mijn eigen stijl ontdekken.
Eva Daeleman: In april 2009 kreeg ik een telefoontje van MNM om te vragen of ik geen zin had om een stemtest te doen. Met een klein hartje trok ik een aantal weken later naar de VRT, keek mijn ogen uit en had zooooveel schrik.
Van ’t een kwam ’t ander en na een technische opleiding stond ik op een hete zondag in juni 2009 voor ’t eerst helemaal alleen in de MNM-studio en presenteerde ik  van 15h tot 19h. De rest van de zomer stond ik vroeg op om iedereen op zaterdag en zondag  een ‘goeiemorgen’ te wensen.
Eva Daeleman: In september nodigde Peter Van de Veire me uit voor ’n sidekick-testje. En op 17 oktober 2009 kon ik m’n oren niet geloven toen hij me vroeg of ik samen met hem De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow wou presenteren. Een avontuur waar ik met open ogen en een grote glimlach insprong en nu nog steeds met volle teugen van geniet.

Eva Daeleman stelt zichzelf voor als, twintig jaar en gepassioneerd door woorden.
Radio. Woord. Voordracht. Theater.
Eva Daeleman: Ik hou van decibels. Mooie decibels. Luide decibels. Die ik zelf produceer. Of die anderen produceren. Die van anderen zijn mooier. Muzikale decibels kunnen mij betoveren. In een vorig leven speelde ik saxofoon. Dat vorig leven eindigde drie jaar geleden.
Toen ontdekte ik mijn passie. Radio. De magie van de microfoon. De magie van stemmen. Heerlijk. Ik kan ze proeven. Ruiken zelfs. Mijn reukorgaan is dan ook heel sterk ontwikkeld. Ik ruik alles. Of toch veel. Het liefst ruik ik goede geurtjes. Of hoe zeg je dat? Mooie? Gezellige? Aangename?
Eva Daeleman, een wervelwind van woorden, gedachten, gevoelens en bewegingen.

donderdag 21 juli 2011

Catherine Moerkerke @ Belgische Babes Movies

Op 5 juli 2011 waren Dirk De Wolf & Catherine Moerkerke te gast in Trébry bij Karl Van Nieuwkerke in zijn dagelijkse Tour 2011 programma Vive le Vélo.
Cathérine Moerkerke (geboren 10 februari 1977) is een Vlaams nieuwsanker op de Vlaamse televisiezender vtm. Van 2006 tot 2008 presenteerde ze het magazine Telefacts.
In februari 2004 zette Cathérine Moerkerke haar eerste stappen als nieuwsanker bij VTM. Ze presenteerde toen voornamelijk het laatavondnieuws. Tijdens de bevallingsrust van Birgit Van Mol, nam ze de presentatie over van Het Nieuws van 19u.
In de zomer van 2006 stopte Dany Verstraeten de presentatie van 'Telefacts'. Belgische babe Cathérine Moerkerke nam de fakkel over en fungeerde 2 jaar lang als gastvrouw van het duidingsprogramma. In 2007 was ze ook te zien in het televisieprogramma Sterren op de Dansvloer.
Naast fietsen is boksen één van haar passies. In ‘Sterren op de Dansvloer’ danste Cathérine Moerkerke, terwijl ze zwanger was, met haar danspartner Pascal Maassen. Tijdens de finale verloren Cathérine en Pascal net van Pieter en Daisy.
Op 7 mei 2007 beviel Cathérine Moerkerke van een dochtertje Mona-Marie.

Enkele quotes van Cathérine Moerkerke
    Cathérine Moerkerke «Het scherm ligt me, maar ik ben er niet aan gehecht. Er zit geen diva in mij. Meer nog: ik vind het eigenlijk niet leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Een feestje dat voor mij wordt georganiseerd - ik besterf het bij het idee alleen al.
    »Ik verwacht ook niet van mensen dat ze me anders bekijken omdat ik op het scherm kom. Als iemand mij niet blijkt te kennen, vind ik dat héérlijk. Hoe puberaal zou het niet zijn om dan verontwaardigd te pruilen dat ik op televisie kom? Ik wil dat gewone meisje blijven.
    »De aura rond de klassieke media is ook helemaal veranderd. Vroeger was televisie een fenomeen - die wereld werd geassocieerd met fantasie, glamour en feestelijkheid. Je was de absolute held als je op het scherm kwam. Het internet heeft dat allemaal gerelativeerd. Alles loopt veel meer door elkaar. De televisiester is niet langer het middelpunt van het universum, en dat is goed zo. De ego's zijn veel minder groot geworden.»
    Mannen zouden ambitieuzer zijn dan vrouwen, wordt wel eens beweerd. Wat jij?
    Cathérine Moerkerke «Ik geloof daar niet in. Ambitie heeft niets met je geslacht te maken, wel met je persoonlijkheid. En voor mij geldt dat ik me absoluut wil blijven ontplooien. Ook voor mijn kind: als zij kan opkijken tegen mij, als ze dingen van me leert, dan zal ik tevreden zijn.
    »Da's ook een reden om niet te blijven stilzitten: ik wil mijn dochter blijven voeden, zoals ik ook zelf gevoed wil blijven worden.»
    Cathérine Moerkerke «Ik ben oprecht geïnteresseerd in mijn medemens.
    Ik weet gewoon graag dingen over andere mensen. Omdat die ook vaak, en dat meen ik, een interessanter verhaal hebben dan ik. Al te vaak wordt aangenomen dat ik een boeiend leven heb, gewoon omdat ik op televisie kom.
    »Dat klopt helemaal niet: ik doe mijn job graag en goed, maar ik ken veel mensen die een leven leiden waar meer spanning in zit. Die veel gereisd hebben, dingen meegemaakt hebben, zich met een grenzeloze passie op iets toeleggen. Ik ben snel uitgepraat, vind ik.»
     Leef je graag in deze tijd?
    Cathérine Moerkerke «Ja. Kinderen kunnen nog nauwelijks op straat spelen, en dat vind ik ontzettend jammer, maar voor het overige hebben we alleen maar aan comfort gewonnen. Je moet meer opletten, alles wordt met een loep bekeken, voor je het weet staan naakt foto's op het internet, maar als je dat weet, kan je daarnaar leven. Plus: mij ga je nooit horen klagen over te weinig of te veel regen of zon.
    »Ik vind dit een heel comfortabel land - als er nu ook nog eens een regering zou komen (lacht). Ik heb in het buitenland nog nooit het gevoel gehad: hier zou ik nu voor altijd willen blijven. Neen, laat mij maar terugkeren naar België.»
    Moet iedereen kinderen kunnen krijgen?
    Cathérine Moerkerke «Je kan niemand dat recht ontzeggen - dan kom je op gevaarlijk terrein. Maar je moet een kind écht willen. Dat is toch het basisprincipe. Je moet het niet doen omdat het hoort, wel omdat je er klaar voor bent. Je moet het vóélen - voor een kind gaan heeft niets te maken met klasse, status of intelligentie, wel met gevoel.»
Cathérine Moerkerke: 'Ik ben een vrouw van clichés'
Dat ze meer commentaar krijgt op haar bloesjes dan op haar werk, daar heeft ze zich al lang bij neergelegd. Het belet haar niet om voluit voor haar job te gaan. VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke (leeftijd 33) over de koelbloedigheid die haar vak vereist, haar hekel aan pofmouwtjes en de voordelen van een dikke laag make-up. En ook die permanente verliefdheid voor Mona-Marie, haar dochtertje van twee. 'De regelmaat van een kind heeft me goed gedaan.'
Cathérine Moerkerke: Televisie is een prachtig medium, maar heel fel overschat. Mijn schoonzus is urgentiearts, zij redt elke dag mensenlevens
Dat ik mijn familie afscherm, vind ik logisch. Ik ben degene die op tv komt, niet mijn dochter of mijn lief
De herfst laat zich voelen, maar toch nemen we buiten plaats. Het huis in Merelbeke heeft een grote tuin, en uit de wind en met jas is het nog lekker zitten. 'Ik ben een buitenmens', zegt Cathérine Moerkerke lachend. 'Hoe klein ik ook zou wonen, zonder tuin zou ik niet kunnen.' We eten blauwe druiven aan een tafeltje in het gras. Ze is ontspannen, ook al moet ze die avond nog werken. Eén van die late shifts die haar bioritme ontregelen, zij het niet in die mate dat het ondoenbaar is. 'Ik ben sowieso meer een avond- dan een ochtendmens, maar je leeft wel op een ander ritme dan de meeste mensen. Het is soms een stuk in de nacht als ik eindelijk mijn bed zie. Als je dan wakker wordt, is de helft van de dag al voorbij. Gelukkig laat mijn vriend me liggen als mijn dochter wakker wordt.'
Doe je je job nog graag?
Cathérine Moerkerke: 'Ja, absoluut. Binnen de televisiewereld is het nieuws dat wat me het beste ligt. Een afgelijnd format. Ik put veel plezier uit het overbrengen van de boodschap. En je kunt niet op je bek gaan.'
Juist wel, zou ik zo zeggen.
Cathérine Moerkerke: 'Omdat het live is? Ja, maar dan moet je toch al erg je best doen. Je zit op je vaste plaats, je hebt drie camera's, je moet het alleen nog brengen. Dat is anders dan een liveshow waarbij je met 101 dingen rekening moet houden.'
Komaan Cathérine, je bent gewoon de koelbloedigheid zelve. Dat moet je kunnen.
Cathérine Moerkerke: 'Maar neen, ik moet gewoon de klik maken als het nieuws begint. Nu ga ik me concentreren. Als ik dat doe, bréng ik het nieuws en léés ik het niet. Al lukt het me ook niet altijd. De kijker zal het misschien niet merken, maar er zíjn nog momenten dat ik niet gefocust ben.'
Gebeurt dat rapper als je moe bent?
Cathérine Moerkerke: 'Ja. Ik heb vrij veel late shifts en ik merk toch: hoe later het uur, hoe moeilijker om je te concentreren. Soms ga ik pas na middernacht op antenne. Dat is laat.'
Doe je die late shifts even graag als het nieuws van zeven uur?
Cathérine Moerkerke: 'Oh ja. Je weet dat je -- om het zacht uit te drukken (lacht) -- bezig bent voor niet zo veel kijkers, maar ook dat wil ik goed doen. Om zeven uur zit ik daar ook niet te blinken van: Kijk eens, ik mag om zeven uur. De lat ligt altijd hoog.'
Er zijn niet veel nieuwsankers. Vind je zelf dat je een bijzondere job hebt?
Cathérine Moerkerke: 'Ik vind dat ik bevoorrecht ben. Toen ik op de nieuwsdienst van Q-Music aan de slag kon, keek ik vanuit de verte vol bewondering naar mensen als Dany Verstraeten en Birgit Van Mol. Ik haalde het niet in mijn hoofd om te denken: Op een dag zit ik daar ook. Maar toen ze me vroegen voor een screentest, dacht ik wel: En nu zal ik eens laten zien wat ik kan.'
Maar naast je schoenen lopen zal je nooit doen?
Cathérine Moerkerke: 'Natuurlijk niet. Hoe relatief is dit allemaal? Televisie is een prachtig medium, maar heel fel overschat. Mijn schoonzus is urgentiearts en redt elke dag mensenlevens. Ik voel mij niet beter dan een ander. En ik kan het niet verdragen als mensen dat wel doen. Als ik dat merk bij iemand, is het voor mij op slag gedaan.'
Kijk je na het nieuws naar jezelf?
Cathérine Moerkerke: 'Alleen als ik een studiogesprek gehad heb -- heb ik kansen laten liggen? -- of als ik commentaar heb gekregen op mijn kledij.'
Krijgen nieuwslezers dan nog steeds commentaar op hun kledij?
Cathérine Moerkerke: 'Wees gerust. En het blijft frustrerend. Je hebt hard gewerkt en alles wat je hoort is: Je haar zat niet goed. Of: Je bloesje stond scheef. Of het was te sexy. Want je hoort het natuurlijk vooral als het negatief is.'
Voel je je kwetsbaar als nieuwsanker?
Cathérine Moerkerke: 'Toch wel. Omdat de job heel dicht bij je persoon ligt. En kritiek op de job wordt snel kritiek op je persoon.'
Zijn er nog mensen die denken dat je niet zelf de teksten schrijft?
Cathérine Moerkerke: 'Oh ja, veel. Dat is altijd de tweede vraag.'
Wat is de eerste?
Cathérine Moerkerke: 'Of het niet moeilijk is. En het derde wat ze zeggen is: De volgende keer zal ik zwaaien. Ach, ik snap wel dat mensen niet goed weten hoe het allemaal werkt. Soms gebeurt het dat ik om vijf uur iemand tegenkom die vraagt: Lees je het nieuws om zeven uur? Ze gaan ervan uit dat ik aankom, geschminkt word en begin te lezen.'
Over make-up gesproken. Vind je 't nog fijn om geschminkt te worden?
Cathérine Moerkerke: 'Het is fijn op een mindere dag. Dan denk je: Over een paar uur ben ik opgemaakt en ziet niemand mijn wallen nog. Anderzijds geniet ik ervan om thuis mijn huid te laten ademen zonder make-up.'
Wallen en pukkels die verdwijnen. Is televisie fake?
Cathérine Moerkerke: 'Ik vind dat dat bij het nieuws nog meevalt. De aandacht mag niet afgeleid worden, dus de make-up blijft neutraal. Fake zou ik het dan ook niet noemen. Je komt er hooguit een beetje properder uit.' (lacht) Ook je kleding is neutraal. Zou je niet af en toe wat straffer uit de hoek willen komen, zoals pakweg Catherine Van Eylen bij de VRT?
Cathérine Moerkerke: 'Ik zou wel graag wat extremer gaan, maar dat kan bij ons niet. De styliste houdt gelukkig rekening met onze stijl. Ik kleed me bijvoorbeeld graag wat stoerder, met lederen jasjes en zo. Met pofmouwtjes en bloemetjes moeten ze bij mij niet afkomen.'
Waarom geen pofmouwtjes?
Cathérine Moerkerke: 'Ik voel me daar niet goed in. Ik moet me zelfs forceren om rokjes te dragen. Ik vind ze heel mooi bij anderen, maar zelf draag ik ze niet graag. Ik wil wel vrouwelijk en sexy zijn, maar de rode draad doorheen mijn garederobe is: sportief en redelijk sec.'
Sec of sexy?
Cathérine Moerkerke: (lacht) 'Sec! Maar dat kan ook sexy zijn. Less is more, misschien is dat beter.'
Je hebt een dochter van twee. Hoe zit het bij jou met de combinatie arbeid en gezin?
Cathérine Moerkerke: 'Valt goed mee. Ik heb maar één kind en mijn familie woont dichtbij. Als ik onregelmatig werk, is er altijd wel iemand bij wie Mona-Marie terecht kan.'
Is mama zijn zoals je dacht?
Cathérine Moerkerke: 'Vooraf was ik er veel koeler over. (lacht) Ik laat me niet veranderen, dacht ik, maar uiteindelijk merk je dat je ernaartoe gezógen wordt. Het is een soort permanente verliefdheid. Dat begint al in het ziekenhuis. Dat baby'tje ligt daar, je hebt het zelf gemaakt en dan blijkt ook nog dat het alles kan! Straf!' (lacht)
Speel je graag met je dochter?
Cathérine Moerkerke: 'Ja, ik probeer echt dingen te doen. In de tuin spelen, tekenen, boekjes lezen. De gewone dingen, maar zo plezant. Ze is ook altijd in mijn gedachten. Je zit op een feest en denkt: Nu zal ze wel in haar bedje liggen. Dat is fijn. Het geeft energie.'
Heeft ze vergelijkbare kinderjaren als jij?
Cathérine Moerkerke: 'Ze is nog klein, maar ik denk het wel. Zorgeloos. Ik heb ook een goeie jeugd gehad. Veel buitenspelen met vriendjes. Toen kon dat nog. Nu vraag ik me wel af: Kan je een kind na acht uur nog op staat laten spelen? Dat is vandaag moeilijker. Helaas.'
Wil je er nog eentje?
Cathérine Moerkerke: 'Ik weet het niet. Ik denk erover na. Wie weet.'
Je doet je best om gezond te leven, denk ik.
Cathérine Moerkerke: 'Mensen denken dat omdat ik fanatiek sport. Maar dat is alleen omdat ik dat graag doe. Ik zou veel meer op mijn voeding moeten letten. Ik eet te weinig fruit en verse groenten.'
We zijn wel druiven aan het eten.
Cathérine Moerkerke: 'Ja, maar dat is alleen omdat jij hier bent. (lacht) Ik vergeet dat gewoon. Net zoals ik water vergeet te drinken en soms zelfs vergeet te eten. Ook weer door dat onregelmatige leven. Ik sta soms op om twee uur 's middags.'
Welke sport doe je?
Cathérine Moerkerke: 'Lopen. En ik begin weer met boksen. Die combinatie is perfect.'
Boksen spreekt tot de verbeelding. Waarom doe je dat in godsnaam?
Cathérine Moerkerke: 'Omdat het plezant is. Het is een zeer volledige training, waarin je al je spieren gebruikt. Met vechten en agressie heeft het weinig te maken. Al denken mensen dat natuurlijk wel.'
Jij was bijna voor de topsport gegaan?
Cathérine Moerkerke: 'Volgens turnleerkrachten en trainers had ik wel enige aanleg voor atletiek. Maar ik ben er nooit voluit voor gegaan. Ik had te weinig doorzettingsvermogen. Had ik het kunnen maken in die wereld? Ik weet het niet en ik zal het nooit weten.'
Vind je dat jammer?
Cathérine Moerkerke: 'Ja. Ik had graag geweten wat ik waard ben. Ik heb afgehaakt omdat ik geen zin meer had. Ik begon uit te gaan en liever andere dingen te doen.'
Wat ook normaal is.
Cathérine Moerkerke: 'Ja, maar als je op dat moment echt weet wat je wilt, dan ga je wel door. Ik vind dat straf, jonge tieners die naar een doel toe werken.'
Ga je nog altijd graag uit?
Cathérine Moerkerke: 'Ik wil niet oud klinken maar ik heb er veel minder behoefte aan. Ik ga graag eens eten, maar ik ben ook graag thuis. Niets doen, een boekske lezen, tv kijken of een kast uitkuisen. Dat vind ik ook ontspannend. En muziek is ook een van mijn passies, hoewel ik geen noot kan lezen.'
Wat voor muziek?
Cathérine Moerkerke: 'Jazz, klassiek, blues, rock. Ik heb niet één genre. Als het maar goed is. Gaan zitten en luisteren, ik neem daar graag tijd voor.'
Wat zoek je in muziek?
Cathérine Moerkerke: 'Ontspanning. En emotie. Dat het je ráákt.'
Sta je dan te dansen in de woonkamer, zoals je deed in 'Sterren op de dansvloer'?
Cathérine Moerkerke: 'Euh ja... (lacht) Dat doe ik wel eens. Als er niet te veel mensen kijken. Of met mijn dochter.'
Het gaat je voor de wind. Denk je soms ook: 'Is dit het leven nu?'
Cathérine Moerkerke: 'Neen. Ik ben blij met wat ik heb en ik probeer er ook echt van te genieten. Het is een cliché, maar er zijn veel mensen die het veel slechter hebben dan ik. Op de een of andere manier besef ik dat goed.'
Heb je een doel nodig om je goed te voelen?
Cathérine Moerkerke: 'Uitdaging vooral. Die vind ik nog altijd in mijn job. Ik heb me voorgenomen: als het niet meer prikkelt, doe ik iets anders. Ik ga niet in iets blijven hangen omdat het gemakkelijk is.'
Geprikkeld worden is belangrijk voor jou?
Cathérine Moerkerke: 'Ja. En bijleren. Ik wil niet vervallen in routine. Je hebt mensen die dat nodig hebben, maar ik zou ervan gruwen. Of alleen maar voor het geld gaan werken. Brrr...'
Alsof geld niet belangrijk is.
Cathérine Moerkerke: 'Natuurlijk wel, maar er is toch meer dan dat? Ik ben er niet graag mee bezig. Ik ben een slechte onderhandelaar en slordig in financiën en administratie. Ik zal bijvoorbeeld niet snel veranderen van bank of van energieleverancier. Terwijl banken soms echt grof kunnen zijn. Maar ik denk dan: Het zal toch wel oké zijn? Ik kan er niet goed tegen dat je er tijd in moet steken om de voor jou beste oplossing te vinden. Zo zou het toch automatisch moeten zijn?'
Is er een eigenschap waarvan je blij bent dat je ze hebt?
Cathérine Moerkerke: 'Relativeringsvermogen en stressbestendigheid. Je hebt mensen die zich snel zorgen maken en dat heb ik niet. Misschien soms te weinig. Maar liever zo dan omgekeerd.'
Kan dat, te weinig?
Cathérine Moerkerke: 'Ja, want je kunt ook nonchalant zijn. Of laissez passer, dat is niet positief.'
Waar zou je een beetje meer van willen?
Cathérine Moerkerke: 'Opnieuw: discipline. Ik doe veel sport omdat ik dat graag doe. Als het een opdracht was, zou ik het niet doen. En de discipline om minder slordig te zijn. Ik verlies enorm veel tijd met het zoeken naar sleutels en mijn badge van VTM. Je hebt mensen die dat nooit verliezen, bij mij gebeurt het x keer per week. Hetzelfde met papieren. In plaats van alles goed bij te houden voor de belastingaangifte, moet ik het op het laatste moment bij elkaar beginnen zoeken. Dat geeft nodeloos stress.'
Dikwijls wordt dat gecompenseerd door een partner die dat wél heeft. Bij jullie ook?
Cathérine Moerkerke: 'Neen. We zijn twee chaoten bijeen. Maar we blijven overeind. Een levensstijl als een ander.' (lacht)
We kunnen Cathérine Moerkerke niet zomaar topless in de 'boekskes' voorstellen, je slaagt er wonderwel in om uit de 'boekskes' te blijven. Is dat moeilijk?
Cathérine Moerkerke: 'Neen. Je kiest er ook zelf voor om privéleven al dan niet bloot te leggen. Het is mijn ervaring dat de boekskes dat respecteren. Ofwel komt dat gewoon doordat mijn privéleven niet boeiend is. (schatert) Ik ben maar een saai mens hoor, niet verwikkeld in intriges en zo. En dat ik mijn familie afscherm, vind ik logisch. Ík ben degene die op tv komt, niet mijn dochter of mijn lief. Waarom zou ik hen dan de media in sleuren?' Ben je altijd zo positief als nu? Een slecht humeur lijkt me niets voor jou.
Cathérine Moerkerke: 'Ik ben meestal positief. Misschien omdat dat vroeger anders was. Als puber was ik de gemakkelijkste niet. Ik heb de mensen rondom mij het leven zuur gemaakt door nukkig te zijn. Nu heb ik daar geen last meer van. Ik denk dat mijn kind ook daar weer mee te maken heeft. Het moederschap heeft me stabiliteit en regelmaat gebracht. Het geeft -- alweer een cliché, blijkbaar ben ik de vrouw van de clichés -- een doel in het leven. Op den duur kreeg ik er last van om alles voor mezelf te doen. Sporten, reizen, het eindigt altijd bij jezelf. Neen, dan is mijn leven nu veel rijker.'
Waar eet ze?
Cathérine Moerkerke: 'Brasserie Latem, lekkere en eerlijke brasseriekeuken met internationale invloeden. En Tanuki, authentiek Japans in Brugge.'
Waar shopt ze?
Cathérine Moerkerke: 'Gabrielle, Mademoiselle Jean, Mademoiselle François, Louise Assomo. Allemaal kleine winkeltjes in de buurt van de Dansaertstraat in het centrum van Brussel.'
Welke muziek draait ze nu grijs?
Cathérine Moerkerke: 'De laatste van Eels: Hombre Lobo.'
Wie is Cathérine Moerkerke?
- Wordt geboren op 10 februari 1977 in Gent.
- Studeert vertaler-tolk (Frans-Spaans) aan de Hogeschool Gent.
- Begint in 2003 op de nieuwsdienst van Q-Music. In 2004 stapt ze over naar VTM, waar ze een van de vaste nieuwsankers wordt en tijdelijk ook het gezicht van Telefacts.
- In 2007 haalt ze (zwanger) de tweede plaats in de dansshow Sterren op de dansvloer.
Cathérine Moerkerke: "Man stuurde me iedere maand doos vol slipjes"
In een interview met Dag Allemaal vertelt VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke over het wel en wee van haar beroemdheid. ‘Het zotste wat ik ooit heb meegemaakt is een man die mij elke maand een doos stuurde vol slipjes,koekjes, plakboeken met foto’s van mij en dvd’s met filmpjes van mijn presentaties die hij zelf had samengesteld’.
Dat vond het 33-jarige televisiegezicht wel wat beangstigend, maar meestal vindt ze het gewoon grappig. ‘Zoals die man die mij een brief stuurde: ‘Het is in orde, volgende week kunnen mijn ouders u ontmoeten en dan kunnen we hen vertellen dat we gaan trouwen.’’
Cathérine Moerkerke krijgt wel wat kaartjes van mannen, vertelt ze ook in het interview. ‘‘Ge zijt een schone vrouw, schrijven ze dan. Of ‘Gij doet dat goed’ of 'Wanneer poseer je naakt voor de Vlaamse Playboy'. Cathérine Moerkerke steekt er wel niet veel tijd in, in de fanmail. ‘Er is wel een mevrouw die me kaartjes stuurt met Kerstmis en Pasen, en soms stuurt ze een cadeautje op voor mijn dochter. Dan stuur ik wel een bedankje.’